HTML

Buszos Kisokos

Itt sokféle leírás lesz található buszokról, műszaki adatok, érdekességek, meg hasonlók. :)

Friss topikok

Linkblog

2009.04.06. 22:54 Dzsudi752

április hatodika - Az ominózus Ikarus 412-es

Nos, megijedtem, mikor azt mondták a Híradóban, hogy kigyulladt egy busz a XXII. kerületben. Azt hittem, a VT-sek egyik MAN-ja, vagy esetleg Volvo-ja gyulladt ki, de nem így történt. A jármű BKV-s volt, és nem is járt túl régóta a kerületben:

Kigyulladt egy BKV-busz motortere hétfő délelőtt a főváros XXII. kerületében, a tüzet egy vízsugárral eloltották, személyi sérülés nem történt - mondta a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője, Molnár Péter. A BKV tájékoztatása szerint a Kosztolányi Dezső tér és a Savoya park között közlekedő 250-es busz gyulladt ki.

Április elsején azt hittem, hogy a bolondját járatják velem, mikor Budaörsre mentem. Először az lepett meg, hogy a 141-esen egy Ikarus 412-es járt - hozzáteszem, lehet, hogy ez gyulladt ki ma. Aztán a 240E okozta nekem a másik meglepetést, ugyanis az VT-s volt. De mást is láttam a Kosztolányin, méghozzá néhány VT-s 53-ast, 188-ast, és BKV-s 87-eseket. Szóval nagy volt a kavarodás így a tavasz beköszöntével. A lényeg, hogy kiderült, hogy nem tréfa a dolog; ez látható volt a kihelyezett friss menetrendeken is, és a továbbra is így közlekedő buszokon. ;)

Mindenesetre nem az újabb variálásokról akartam beszámolni, hanem ezzel arra akartam kilyukadni, hogy Ikarusok kerültek többek között a 250-es vonalra is. Persze, szépen vegyesen, most jár nálunk 260-as, 412-es, 415-ös is.

És itt érkeztem el a lényeghez, hogy a kigyulladt busz egy Ikarus 412-es volt. Ez magában még nem lenne túl nagy probléma, hiszen ilyen már más típusú Ikarusokkal is előfordult, de ez a 412-es már kissé problémásabb típus. Ezt azért mondom, mert néhány hónappal ezelőtt a Moszkva téren elszabadult egy busz. Egy Ikarus 412-es a gyengébbek kedvéért. Szóval most már egyre hosszabb ennek a típusnak a meghibásodásairól szóló listája.

Néha, mikor meglátok egy ilyen típusú buszt, én is kissé elborzadok, hogy milyen rémes állapotban van a BKV járműparkja, és hogy mennyire nem törődnek vele a fejesek, hogy megjavítsák ezeket a rendkívül jó szolgálatot tevő szállítóeszközöket. Amikor meghallom, ahogy csikorognak a fékei szerencsétlen busznak, a hátamon futkos a hideg. E hang hallatán még egy szkeptikus is azt gondolja, hogy ez a busz már nem lesz talán hosszú életű, és talán nem is fog sokáig működni, talán a következő percben lesz vele valami probléma. Nos, ma délelőtt igaza lett annak, aki ezt gondolta... Még szerencse, hogy nem sérült meg senki. A 250-es nem egy túlzsúfolt járat, s most lehet, hogy ez volt, ami miatt nem történt szerencsétlenség.

Remélem, hogy ritkán fog ilyesmi előfordulni, a jövőben. Arra nem is teszek kísérletet, hogy azt merjem mondani, hogy "nem fog megtörténni", hiszen nem is kell ahhoz olyan sok pesszimizmus, hogy az ember tudja: ez bizony meg fog történni... De ha nem is fog kigyulladni egy busz sem, akkor még ott van az elszabadulás lehetősége, vagy kismillió más balesetre való kilátás. Mindenesetre a 412-esekkel jobb, ha az ember jobban vigyáz, és ez nem a buszt, hanem az azt kezelő céget minősíti, természetesen negatív értelemben...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://buszkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr21050720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása